woensdag 4 juli 2012

Verslag teleseminar 'Maak van een lastig gesprek een goed gesprek'

Bij Flexmoeders.nl hebben we gisteren het teleseminar van Ninke van der Leck van Bureau Bespreekbaar bijgewoond. In deze korte training 'Maak van een lastig gesprek een goed gesprek' leer je in een half uurtje hoe je met ouders het beste een gesprek aangaat wanneer er vermoedens zijn van kindermishandeling. Ninke geeft handvatten om van een lastig gesprek met ouders een goed gesprek te maken. Ze loopt langs de 5 grootste valkuilen bij het communiceren met ouders over dit onderwerp:
  1. het woord 'kindermishandeling' in de mond nemen;
  2. 'over' maar niet 'met' ouders praten;
  3. je zorg niet helder uitspreken;
  4. niet luisteren;
  5. gevoelens van ouders niet erkennen.
Vervolgens legt ze uit wat je kunt doen om deze valkuilen te voorkomen.

Omdat veel professionals erg opzien tegen zo'n gesprek, is het nuttig om hierbij tips te krijgen. Te meer omdat in dergelijke situaties een professional écht iets kan betekenen voor het kind. Een gesprek met ouders kan immers veel nuttige informatie opleveren, mits je het op een constructieve manier voert. Belangrijk is om tijdens zo'n gesprek feitelijk en objectief te blijven. Zorg dat je helder bent in je boodschap, zonder te veroordelen en beschuldigen. Luister vooral ook goed. Een goed gesprek levert samenwerking, zicht op de opvoedsituatie, respect en verandering op.

We adviseren onze gastouders om ook te luisteren naar deze half uur durende training. Download de training hier >>>

Ninke van der Leck (1975) van Bureau Bespreekbaar is een ervaren trainer en adviseur. Al 10 jaar is zij zowel inhoudelijk als beleidsmatig betrokken bij het thema kindermishandeling.

www.bureaubespreekbaar.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten