woensdag 25 april 2012

Nieuwe Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Flexmoeders.nl hanteert vanaf heden de nieuwe meldcode ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling’ die is ontwikkeld door de Branchevereniging Kinderopvang. Deze Meldcode geeft via drie routes aan hoe te handelen wanneer er signalen zijn die kunnen duiden op huiselijk geweld, kindermishandeling of seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen onderling. De bij de Meldcode behorende handleiding bevat o.a. een toelichting op deze drie routes:
  • Route hoe te handelen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling (hoofdstuk 3)
  • Route hoe te handelen bij vermoedens van kindermishandeling door een beroepskracht (hoofdstuk 4)
  • Route hoe te handelen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen onderling (hoofdstuk 5)
In deze handleiding worden verder handvatten gegeven voor gesprekken met ouders en kinderen (hoofdstuk 6). Ook zijn er in de bijlagen handige lijsten opgenomen met signalen die kunnen duiden op kindermishandeling.

Inhoud kennen en ernaar handelen
Iedere gastouder (beroepskracht) die voor Flexmoeders.nl werkt, wordt geacht de inhoud van de Meldcode te kennen en ernaar te handelen. De handleiding beschrijft hoe je de Meldcode kunt gebruiken. We bevelen verder iedereen aan om ook deze 'sociale kaart' in te vullen en te allen tijde op een handige plek op de opvanglocatie te hebben liggen. De GGD inspecteert op al deze aspecten.


Neem dus de komende periode de tijd om deze Meldcode en de handleiding zorgvuldig door te lezen. Met vragen over de Meldcode kun je contact opnemen met je regioconsulente. Zij is tevens de 'aandachtsfunctionaris' bij wie je eventuele vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling vanaf nu kenbaar dient te maken. Zij zorgt er voor dat de routes verder op de juiste manier worden bewandeld en neemt indien nodig contact op met de verschillende instanties.


Contact
Mochten je vermoedens zich juist richten op je regioconsulente, neem dan contact op met de leidinggevende van de regioconsulente, Anne Karen Boiten (te bereiken via 020-7154030).

Links:
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten