vrijdag 24 februari 2012

Factureren, innen, uitbetalen...


Gastouders van Flexmoeders.nl moeten uiterlijk de 4e van de maand de urenregistratie voor de maand ervoor goedkeuren. Want op de 5e (of als dat op een weekend-/of feestdag valt de eerste werkdag erna) incasseert Flexmoeders.nl de kinderopvangkosten bij de ouder. In dit artikel zetten we nog eens op een rijtje hoe dat allemaal in z'n werk gaat.


Verplichte kassiersfunctie
Gastouderbureaus zijn wettelijk verplicht om de 'kassiersfunctie' uit te voeren. Dit betekent dat de betaling van een ouder aan een gastouder verloopt via het gastouderbureau. Ouders mogen niet rechtstreeks aan gastouders betalen en kinderopvangtoeslag mag niet rechtstreeks aan gastouders worden overgemaakt. Wie dat wel doet, komt niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag en loopt het risico alles terug te moeten betalen aan de Belastingdienst/Toeslagen.

Innen en uitbetalen
Het komt helaas soms voor dat een vraagouder op het moment van afschrijving onvoldoende saldo op de bankrekening heeft staan, waardoor het geld voor de gastouder niet binnenkomt bij Flexmoeders.nl. Dit heeft als consequentie, dat de gastouder niet wordt uitbetaald. Flexmoeders.nl moet deze storneringen controleren en verwerken. Het proces van inning en uitbetaling ziet er als volgt uit:
  • 5e* van de maand: incasseren kinderopvangfactuur bij ouders;
  • 5-15e van de maand: periode van controle en verwerking storneringen;
  • 15e* van de maand: vaste doorbetalingsdatum aan gastouders. 
(* indien dit een weekend-/ feestdag is, dan de eerstvolgende werkdag)
Wettelijk verplicht?
Naar aanleiding van de informatiefolder die de Belastingdienst/Toeslagen begin februari naar ouders met kinderopvangtoeslag stuurde, vroegen sommigen (gast)ouders zich af waarom wij de gastouders pas rond de 15e van de maand uitbetalen. Volgens de Wet op financieel toezicht moet het gastouderbureau immers de gastouder binnen 5 kalenderdagen na het incasseren bij de vraagouder doorbetalen. De Nederlandsche Bank ziet toe op correct betalingsverkeer, maar onderkent het feit dat het gastouderbureau hiermee het totale financiƫle risico draagt bij storneringen. Om deze reden maakt zij geen bezwaar tegen de gehanteerde werkwijze van Flexmoeders.nl.

Factuur online
Tot nu toe ontving je de factuur niet alleen op je persoonlijke pagina van Flexmoeders.nl, maar daarnaast ook als bijlage in een e-mail. Dat is veranderd. Voortaan ontvang je per e-mail bericht dat je factuur online staat.
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten