dinsdag 11 oktober 2011

Het treinritueel

Van onze regioconsulente in Drenthe...
Klaasje van der Ley



Ik ken een gastouder die op haar twee buurjongetjes past. Niets bijzonders zou je denken, maar toch ook weer wel.

Eerst was er het buurjongetje dat van treinen houdt. Hij speelt graag met de houten trein die de gastouder voor hem klaar heeft staan als hij komt. Maar het wordt nog mooier als ze samen op de fiets naar een dorp verderop gaan om naar de echte treinen te kijken. Niet alleen af en toe als het mooi weer is, maar iedere keer als het jongetje bij de gastouder komt. Dat is om de veertien dagen op de vrijdag. Ze kijken hoe de trein aankomt en hoe hij weer vertrekt. Dan halen ze een broodje bij de bakker en gaan vervolgens weer terug naar het station om nog een keer de trein te zien aankomen en vertrekken.

Inmiddels heeft het jongetje een broertje gekregen waar de gastouder ook op past. Het treinritueel is nu een aantal maanden uitgesteld tot het broertje goed voorop de fiets kan zitten. Dan pakt de gastouder het ritueel weer op. Ondertussen speelt het buurjongetje met de houten trein of met een vriendje uit de straat. Het jongetje en het vriendje rijden dan op trekkers naar het speeltuintje aan de overkant van de woning van de gastouder. Wat kan het leven toch mooi zijn.

---

Klaasje van der Ley is regioconsulente van Flexmoeders.nl en Mr Nosey in Drenthe. Ze begeleidt ouders en gastouders bij de kinderopvang. Klaasje heeft na studies op het psycho-sociale vlak (HBO-Maatschappelijk werk en MO-A Pedagogiek) een opleiding als trainer gevolgd met als doel mensen te laten kennismaken met een bemoedigende levenshouding. Ze geeft o.a. de opvoedingstraining Kinderen opvoeden Zo kan het ook! Klaasje woont in Assen en haar werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag en zij is direct bereikbaar via Klaasje@Flexmoeders.nl of via telefoonnummer 06-20830982.

2 opmerkingen:

  1. Jongetjes en auto´s en trainen en bussen. Daar ligt een hele wereld tussen. Wat doen meisjes eigenlijk behalve poppen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ik zie is dat meisjes niet alleen met poppen spelen maar ook graag creatief bezig zijn, knutselen en tekenen. Ook spelen ze graag "vadertje en moedertje" of "schooltje".
    Dan was jij de prinses of dan was jij de juf.
    Meisjes zijn al heel jong bezig met het invullen van sociale relaties.
    Jongens vinden het leuk om samen dingen te doen maar dan gaat het voornamelijk om het doen.
    Wat mij raakte is dat de kinderen als ze bij deze gastouder zijn de tijd en aandacht krijgen. Er is ruimte om samen dingen te doen en er is ruimte om de wereld te ontdekken vanuit een veilige basis.

    BeantwoordenVerwijderen