woensdag 30 mei 2012

Welke uren komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

Omdat we nog wel eens vragen hierover krijgen besteden we nog een keer aandacht aan de kinderopvangtoeslag en welke opvanguren hiervoor in aanmerking komen. In ieder geval geldt voor iedereen dat je alleen nog kinderopvangtoeslag krijgt voor de uren die je werkt. Je moet uitgaan van de ouder die de minste uren per jaar werkt. Gaat je kind minder uren per week naar de opvang dan dat je werkt? Neem dan de werkelijke uren. De uren waarvoor je maximaal kinderopvangtoeslag kunt krijgen, bereken je zo:
  • Gaat je kind naar de dagopvang? Vermenigvuldig de uren die je werkt, met 140%.
  • Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang? Vermenigvuldig de uren die je werkt, met 70%.
In deze percentages is rekening gehouden met reistijd en verplichte pauzes.

Wat wordt verstaan onder gewerkte uren?
De Belastingdienst/Toeslagen heeft duidelijk omschreven wat zij verstaat onder 'gewerkte uren'. Hieronder  een overzicht.

  • Als je werkt in loondienst, stukloon krijgt of inkomsten hebt uit andere werkzaamheden, dan gelden de uren die je op jaarbasis betaald krijgt. Werk je minder uren door ziekte, bijscholing, vakantie, een deeltijd WW-uitkering of ouderschapsverlof? Dan kun je nog steeds uitgaan van de uren uit je arbeidsovereenkomst. De uren van je contract wijzigen namelijk niet als je bijvoorbeeld ziek bent of met ouderschapsverlof gaat. Ook bij onbetaald verlof wijzigt het aantal uur van je contract meestal niet. Deze situaties hebben dan ook geen invloed op het maximum aantal uur waarvoor je kinderopvangtoeslag kunt krijgen.
  • Ben je zelfstandig ondernemer, dan gelden de uren die je op jaarbasis besteedt aan je bedrijf. Bijvoorbeeld de uren die je in rekening brengt bij je klanten, de uren die je besteedt aan de bedrijfsadministratie en de uren die je nodig hebt om offertes te maken of je website bij te houden. Maar ook onder andere cursussen of trainingen die je volgt voor je bedrijf tellen mee. Houd er wel rekening mee dat je deze gewerkte uren aannemelijk moet kunnen maken, bijvoorbeeld met een urenadministratie. Reistijd voor woon-werkverkeer mag je niet meerekenen als gewerkte uren. Hiermee is al rekening gehouden in de percentages. Je mag ziekte wel meerekenen.
  • Volg je een re-integratietraject, een verplichte inburgeringcursus of een studie, dan geldt voor jou deze maatregel nog niet. Je kunt uitgaan van de opvanguren die in je contract met de kinderopvanginstelling staan. Dit geldt ook als je naast het traject, de cursus of de studie in loondienst werkt of zelfstandig ondernemer bent. Heb je een partner en is deze in loondienst of zelfstandig ondernemer? Ook dan geldt deze maatregel niet voor jou en kun je uitgaan van de opvanguren uit je contract met de kinderopvanginstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten