vrijdag 16 september 2011

Flexmoeders ook na 2012 goede en voordelige kinderopvang


We wisten het wel al een beetje, maar de besparingen op de kinderopvang zijn niet voor de poes. Maar liefst €420 miljoen euro wordt er het komende jaar minder besteed aan kinderopvang, zo was te lezen in de miljoenennota die gisteren plots online stond. En da's fors! Het komt er op neer dat ouders meer moeten gaan betalen en voortaan alleen nog hun werkuren kunnen declareren. Gelukkig blijft kinderopvang via Flexmoeders.nl voordelig, zo blijkt. Hoe zit dat nou precies?

Rekenvoorbeelden
Het Nibud heeft een kinderopvangvergelijker ontwikkeld. Daarmee kun je uitrekenen wat je kinderopvang gaat kosten in 2012 in vergelijking met 2011. Maar wat je ook kunt berekenen is het verschil tussen gastouderopvang en bijvoorbeeld kinderdagopvang. En wat blijkt? Kinderopvang via Flexmoeders.nl is ook in 2012 een hele voordelige keuze! Zie hieronder een rekenvoorbeeld:

Uitgangspunten
  • 2 kinderen (1 kinderdagopvang, 1 buitenschoolse opvang)
  • 3 dagen per week opvang
  • 3 dagen per week opvang op KDV is 133,90* uur per maand (*opgave willekeurig KDV. Bij gastouderopvang betaal je alleen voor de werkelijk afgenomen uren, dus kom je waarschijnlijk op maandbasis op een lager aantal uren uit)
  • 3 dagen per week opvang op BSO is 67,25* uur per maand (*opgave willekeurig BSO. Bij gastouderopvang betaal je alleen voor de werkelijk afgenomen uren, dus kom je waarschijnlijk op maandbasis op een lager aantal uren uit)
  • uurtarief gastouder a €4,75 per kind + bureaufee Flexmoeders (prijspeil 2011)
  • Toetsingsinkomen partner 1: €30.000
  • Toetsingsinkomen partner 2: €20.000 
                              [Kosten KOV]    [Toeslag]         [Eigen bijdrage]   
                              2012 (2011)        2012 (2011)      2012 (2011)
Kindercentrum:    €1307 (€1278)    €945 (€1006)    €362 (€272)
Flexmoeders.nl:    €1079 (€1055)    €797 (€841)      €282 (€214)

Flexmoeders.nl is in dit rekenvoorbeeld netto maar liefst 22% goedkoper dan kinderopvang via een regulier kindercentrum. En dan is nog niet eens meegerekend dat je bij gastouderopvang uitsluitend de daadwerkelijk gemaakte uren betaalt, terwijl je bij een kindercentrum voor de hele dag betaalt, ook al haal je je kind eerder op. Al met al is Flexmoeders.nl dus een goede keus. Niet alleen voor het welzijn van je kind, maar ook nog eens voor je portemonnee!
***
Maatregelen op een rijtje
We hebben de maatregelen voor 2012 nog even voor je op een rijtje gezet. Lees ze aandachtig door.

  • Koppeling gewerkte uren
    Het recht op kinderopvangtoeslag wordt vanaf volgend jaar gekoppeld aan het aantal uren dat ouders of verzorgers van het kind werken. Uitgangspunt hierbij is het aantal gewerkte uren van de minst werkende partner. Bij dagopvang (0-4 jarigen) hebben de ouders of verzorgers recht op kinderopvangtoeslag voor maximaal 140 procent van het aantal gewerkte uren. Zo worden ook de reistijd en (middag)pauzetijd gecompenseerd. Voor de buitenschoolse opvang (4-12 jarigen) geldt dat ouders of verzorgers maximaal 70% van hun gewerkte uren kunnen declareren als opvanguren. Daarnaast krijgen kinderopvanginstellingen de plicht om ouders te informeren voor welk aantal opvanguren men in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
  • Controles op fraude
    De controles op fraude zullen worden aangescherpt en de boetes bij overtredingen kunnen oplopen tot 100 procent van het fraudebedrag. Ook krijgen ouders een boete als zij bijvoorbeeld een verlaging van het aantal opvanguren niet tijdig doorgeven.
  • Kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht beperken
    De mogelijkheid om kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen, wordt zo goed als afgeschaft. Alleen kosten die gemaakt zijn vanaf 1 maand vóór de datum van aanvraag komen nog in aanmerking.
  • Geen kinderopvangtoeslag zonder ander inkomen
    Gastouders die geen andere inkomsten hebben dan inkomsten uit gastouderopvang, kunnen straks zelf geen kinderopvangtoeslag meer ontvangen. Dit is om te voorkomen dat ouders zonder werk elkaars gastouder worden en daarvoor kinderopvangtoeslag ontvangen.
  • Ouders betalen meer
    De kinderopvangtoeslag wordt beperkt en dit gaat met name gelden voor de hoogste inkomens. De maximum uurtarieven voor de kinderopvangtoeslag worden in 2012 niet geïndexeerd, terwijl de kinderopvangtarieven waarschijnlijk wel omhoog gaan. Voor gastouderopvang blijft het maximum uurtarief dus €5,09.
  • Maximum aantal uren kinderopvang voor alle opvangsoorten
    Op dit moment kunnen ouders per kind 230 uur per maand per opvangsoort declareren. Dat betekent dat ouders bijvoorbeeld 230 uur voor buitenschoolse opvang en 230 uur voor gastouderopvang, samen dus 460 uur per maand, kunnen declareren voor hetzelfde kind. Dit wordt gewijzigd naar een maximum van 230 uur voor alle opvangsoorten samen.
  • Overige maatregelen kinderopvangtoeslag: meer controleren en boetes
    De Belastingdienst controleert nog in 2011 scherper bij de aanvraag van kindertoeslag. Instellingen voor kinderopvang informeren ouders over het aantal uren waarover zij kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Zo kunnen ouders uit onwetendheid niet te veel uren opgeven. Het boetebedrag bij fraude met kinderopvangtoeslag kan straks maximaal even groot zijn als het fraudebedrag. Wie nogmaals fraudeert, krijgt de daaropvolgende 5 jaar geen toeslag meer. Vanaf 2013 kan de belastingdienst ook een boete opleggen als te laat wordt doorgegeven dat het aantal opvanguren is verminderd.
Tijdstraject wetgeving kinderopvangtoeslag
De invoering is afhankelijk van de tijd die nodig is voor voorbereiding van wetgeving en uitvoering. In 2011 controleert de Belastingdienst strenger bij aanvragen voor kinderopvangtoeslag. In 2013 wordt de boete ingevoerd voor het te laat doorgeven van vermindering van opvanguren. De overige maatregelen gaan per 2012 in.

Vragen?
Neem voor meer informatie contact op met je regioconsulente van Flexmoeders.nl of bel of mail met de klantenservice via 020-7154030 of info@Flexmoeders.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten