donderdag 27 oktober 2011

Voor het vakblad GO! gast- en vraagouders gezocht

NAGEKOMEN BERICHT:
GO! Magazine heeft inmiddels voldoende reacties binnen. Dank voor jullie medewerking, reageren is niet meer nodig!


Voor het blad GO! Magazine voor gastouders is journaliste Lotte Boot op zoek naar gastouders die bij de vraagouders aan huis werken. Of naar vraagouders die eerst met een gastouder aan huis werkten, maar nu toch besloten hebben om de zorg bij de gastouder thuis te laten plaatsvinden.

Het is voor een artikel over de voor- en nadelen van een gastouder aan huis, waarin zowel gast- als vraagouders aan het woord komen. Lotte heeft al genoeg enthousiaste verhalen van gastouders met de opvanglocatie bij de gastouder thuis, maar zoekt voor de evenwichtigheid dus ook nog mensen die de voordelen kunnen aanstippen van opvang bij gastouders thuis in plaats van aan huis.

Heb je leuke verhalen en vind je het leuk om mee te werken aan dit artikel? Stuur dan graag binnen een week na publicatie van dit blog een e-mail naar info@lotteboot.com met een korte samenvatting van je ervaring als gastouder of vraagouder en zet je telefoonnummer erbij.

dinsdag 25 oktober 2011

Sterallures

Van onze regioconsulente in Overijssel…
Ineke Flierman


Net als zo vele kindjes van bijna vier is onze jongste binnenkort ook zover dat hij naar de basisschool mag. En dat is een prima volgende stap in de goede richting! In zijn eigen kleine koppie is er een haast onafgebroken ‘input-behoefte’ ontstaan. Deze behoefte was reeds latent aanwezig, maar heeft het laatste halfjaar een enorme groeispurt doorgemaakt. Wie, waar, wanneer, waarom, welke, hoe… noem maar een vragend voornaamwoord en ik heb ze allemaal gehoord de afgelopen tijd. De behoefte naar het willen weten, ‘t willen snappen is continu aanwezig.

Straks mag de juffrouw op school hem op dat pad verder meenemen. Wat hij nu weet en kan leerde hij van ons, zijn ouders en de mensen om hem heen. Zelfstandig aan- en uitkleden bijvoorbeeld, of fietsen zonder zijwieltjes. Maar ook naar de wc gaan, met LEGO wagentjes bouwen, ‘t zijn zomaar enkele zaken die hij zich eigen maakte. Verder weet hij inmiddels óók waar de nagellak van zijn zus staat en waar die vrolijke potjes toe dienen. Wanneer het hem schikt laat hij zijn zus zelfs weten dat het eigenlijk zíjn nageltjes zijn die gelakt moeten worden. Zuslief moet soms flink tegengas geven om hem duidelijk te maken dat er op dat moment écht niet in zit. Of hij vertelt zijn oudere broer wel even dat hij z’n fiets op het standaard moet zetten en niet zomaar in het gras dient te gooien. Op de peuterspeelzaal zegt hij lachend tegen de leidster dat zij zijn jas wel op kan hangen… De term ‘sterallures’ is in dit verband wel enigszins op z’n plaats.

Prima. De volgende stap in de goede richting is wat mij betreft dan ook de basisschool. Daar, in een nieuwe groep en ónderaan de ‘apenrots’ zul je opnieuw je plekje vinden. In contact met je nieuwe klasgenootjes en je nieuwe juffen met al hun nieuwe input! Grappig dat je na een keer wennen al bedacht dat de blauwe nagellak op je vingers er toch maar af moest…

---


Ineke Flierman is regioconsulente bij Flexmoeders.nl en Mr Nosey in Overijssel. Ze begeleidt ouders en gastouders bij de kinderopvang. Ineke is van huis uit gestart als gezinsverzorgster. Daarna behaalde ze haar diploma gespecialiseerde verzorgende en begeleidde ze gezinnen bij de opvoeding van hun kinderen. Ineke is gecertificeerd video home trainster. Aan de hand van video opname in het gezin maakt zij de geslaagde interacties tussen ouders/opvoeders en hun kinderen zichtbaar en concreet. Toen de kinderen kwamen, werkte zij als pedagogisch medewerkster op een kinderdagverblijf en nog weer later zelf als gastouder. Ineke en haar man hebben drie kinderen: een meisje van 8, een jongen van bijna 7 en een jongen van 4.

vrijdag 21 oktober 2011

kinderopvang blog: Belastingdienst op tilt?

kinderopvang blog: Belastingdienst op tilt?: In de branche zoemt het rond en er is verwarring alom. Wat staat er nou eigenlijk in die Verzamelwet kinderopvang 2012 over de kinderopva...

woensdag 19 oktober 2011

Oproep: bloggers gezocht!

Voor dit blog zijn wij op zoek naar leuke verhalen en anekdotes van mensen die te maken hebben met gastouderopvang. Vandaar dat we je van harte uitnodigen om iets te schrijven. Het kan van alles zijn, zolang het maar gerelateerd is aan het hoofdonderwerp gastouderopvang.

Onlangs heb je de eerste column kunnen lezen van een van onze regioconsulentes Klaasje. En binnenkort verschijnt van een andere consulente alweer de volgende. Het lijkt ons hartstikke leuk om deze verhalen aan te vullen met andere verhalen van ouders en gastouders van Flexmoeders.nl.

Dus, vind je het leuk om te schrijven voor ons blog, stuur dan je tekst en een leuke foto die we op het blog mogen publiceren naar jitske@Flexmoeders.nl



www.Flexmoeders.nl

dinsdag 11 oktober 2011

Het treinritueel

Van onze regioconsulente in Drenthe...
Klaasje van der Ley



Ik ken een gastouder die op haar twee buurjongetjes past. Niets bijzonders zou je denken, maar toch ook weer wel.

Eerst was er het buurjongetje dat van treinen houdt. Hij speelt graag met de houten trein die de gastouder voor hem klaar heeft staan als hij komt. Maar het wordt nog mooier als ze samen op de fiets naar een dorp verderop gaan om naar de echte treinen te kijken. Niet alleen af en toe als het mooi weer is, maar iedere keer als het jongetje bij de gastouder komt. Dat is om de veertien dagen op de vrijdag. Ze kijken hoe de trein aankomt en hoe hij weer vertrekt. Dan halen ze een broodje bij de bakker en gaan vervolgens weer terug naar het station om nog een keer de trein te zien aankomen en vertrekken.

Inmiddels heeft het jongetje een broertje gekregen waar de gastouder ook op past. Het treinritueel is nu een aantal maanden uitgesteld tot het broertje goed voorop de fiets kan zitten. Dan pakt de gastouder het ritueel weer op. Ondertussen speelt het buurjongetje met de houten trein of met een vriendje uit de straat. Het jongetje en het vriendje rijden dan op trekkers naar het speeltuintje aan de overkant van de woning van de gastouder. Wat kan het leven toch mooi zijn.

---

Klaasje van der Ley is regioconsulente van Flexmoeders.nl en Mr Nosey in Drenthe. Ze begeleidt ouders en gastouders bij de kinderopvang. Klaasje heeft na studies op het psycho-sociale vlak (HBO-Maatschappelijk werk en MO-A Pedagogiek) een opleiding als trainer gevolgd met als doel mensen te laten kennismaken met een bemoedigende levenshouding. Ze geeft o.a. de opvoedingstraining Kinderen opvoeden Zo kan het ook! Klaasje woont in Assen en haar werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag en zij is direct bereikbaar via Klaasje@Flexmoeders.nl of via telefoonnummer 06-20830982.

donderdag 6 oktober 2011

kinderopvang blog: Haal opvanglocaties uit het register

kinderopvang blog: Haal opvanglocaties uit het register: Ken je het Landelijk Register Kinderopvang? Daarin staan kinderdagverblijven, organisaties voor buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en...

Nieuwe poll van de maand: adresgegevens opvang in LRK of niet?

We hebben weer een nieuwe poll bedacht. Er is namelijk op dit moment een discussie gaande over aanpassingen van het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Nou hoorden wij laatst dat de adressen van ouders (als de opvang bij hen thuis plaatsvindt) in de toekomst niet meer via het LRK worden gepubliceerd. Dit in verband met de privacy van hen.

Je kunt ook stellen dat het niet wenselijk is om de opvangadressen van gastouders te publiceren. De voorstanders van publicatie van deze adressen vinden dat een ouder het recht heeft om die gegevens te zien. Zo kunnen zij verifiëren of een gastouder ook echt is wie zij zegt dat ze is. Anderen stellen dat gekoppelde gastouderbureaus prima in staat zijn om -indien gewenst- de ouders van deze informatie te voorzien, maar dat het publiceren van adresgegevens de gastouder kwetsbaar maakt. Daar zijn inmiddels ook al een paar voorbeelden van. Wij zijn erg benieuwd, wat vind jij? Vul snel de poll (rechtsboven) in!

Vorige poll:
Helft vindt GGD-inspecties te streng

Ach, 't is misschien niet representatief, maar toch... Bijna de helft van de lezers (47%) van dit blog die de poll van afgelopen maand invulden vindt de GGD-inspecties te streng. Iets minder dan eenderde vindt het precies goed (29%) en 23% van de pollers vindt dat de GGD juist niet streng genoeg te werk gaat. Nou weten we natuurlijk niks over de achtergrond van de invullers. Zijn het vooral gastouders die door deze poll werden getriggerd, of vinden juist de ouders de GGD-inspecties zo streng? Wel horen we van veel gastouders dat ze met name de onaangekondigde bezoeken als overdonderend ervaren en liever hebben dat de GGD het bezoek van tevoren even aankondigt. Al met al zegt deze poll eigenlijk niets omdat het aantal stemmers beperkt is, en toch is het grappig om te zien.

Ideeën voor polls zijn welkom!
Heb jij een leuk idee voor een volgende pollvraag? Laat 'm dan hieronder bij de reacties achter en wie weet staat 'ie binnenkort centraal!

www.Flexmoeders.nl

dinsdag 4 oktober 2011

kinderopvang blog: Goed doordachte oplossing voor fraudeprobleem mini...

kinderopvang blog: Goed doordachte oplossing voor fraudeprobleem mini...: "Asjemenou?!" , zou Loekie hebben gezegd als 'ie las wat ik laatst las. Er staat iets héél geks, iets bijna ridicuuls in de 'Verzamelwet K...

maandag 3 oktober 2011

Het favoriete Boek van... (FD Persoonlijk, zaterdag 1 oktober 2011)


Wendeline van Luijk, Directeur van gastouderbureaus Flexmoeders.nl en MrNosey en kennisplatform GeweldigeOuders.nl


Mijn hele carrière is eigenlijk gericht geweest op kinderen en kinderen gelukkiger maken in het leven. Ik ben directeur van 2 gastouderbureaus en een kennisplatform voor ouders en opvoeden. Het boek How2talk2kids van Adele Faber en Elaine Mazlish is, heb ik gemerkt, een heel goed boek voor ouders die er even niet uitkomen.
In wezen zijn de tips uit How2talk2kids allemaal inkoppers, net als bij bijvoorbeeld marketingboeken. Toch is het heel erg nuttig, want  het boek geeft, in tegenstelling tot de meeste opvoedboeken, hele praktische handvatten. Zoals de waarschuwing kinderen niet te snel een bepaald stempel, van lief, of juist lastig, op te drukken. Zeg dus niet: “Je bent vervelend”, maar: “Je doet vervelend”. Ik heb vroeger als psycholoog in de jeugdzorg gewerkt. Ik deed diagnostische onderzoeken bij gezinnen, en dan zag je dat wat als kind misschien een beetje was misgegaan zich bij pubers kon ontwikkelen tot een grote etterende wond. Juist door de negatieve bestempeling, daar moet je als ouder dus echt voor oppassen. Het leuke van dit boek is dat het ook goed van toepassing is op volwassenen, ik heb gemerkt dat het heel effectief werkt in de communicatie. Men voelt zich door deze manier van met elkaar omgaan niet zo aangevallen of op zijn nummer gezet.
How2talk2kids kan er voor zorgen dat je controle hebt en geeft tips om door die tropenjaren met kinderen te komen. Al zijn ze nog zo lief! Er zijn ouders die er een boek bij pakken als ze met hun handen in het haar zitten, maar negentig procent van de bevolking doet dat niet. Wat ik graag wil met ons platform is dat we ouders op een laagdrempelige manier voeden met nuttige informatie, zoals onder andere de tips van How2talk2kids. Ik wil de massa bedienen, want die heeft dit nodig. Het feit dat al die opvoedprogramma’s van de afgelopen jaren zo goed worden bekeken wijst er op dat dat ook nodig is; ouders willen gewoon voorbeelden zien van hoe je met opvoedproblemen omgaat. 

Telegraaf, 1 oktober 2011