vrijdag 11 november 2011

Open brief aan kamerleden


Beste Karin Straus, Mariette Hamer, Nine Kooiman, Richard de Mos en Eddy van Hijum,

Namens alle medewerkers van Flexmoeders.nl en Mr Nosey, vraag ik uw nadrukkelijke aandacht voor het volgende.

Het gaat om de wijziging die in de Verzamelwet staat dat gastouders voortaan niet meer in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag voor opvang die zij inkopen tijdens hun gastouderwerkzaamheden. Dat gaat ons enorm aan het hart. Als medewerkers van de grote landelijke gastouderbureaus Flexmoeders.nl en Mr Nosey springen wij graag in de bres voor onze gastouders. We krijgen signalen dat gastouders het erg oneerlijk vinden dat hun collega’s die kinderen opvangen bij een kinderdagverblijf of naschoolse opvang wèl opvang voor hun eigen kinderen mogen regelen. Stelt u zich voor: één van onze gastouders werkt 3 dagen per week bij vraagouders aan huis en vangt al wat grotere kinderen op. Ze onderneemt van alles met die jongens, gaat met ze naar het voetbalveld en noem maar op. Haar eigen baby kan ze wel één dag in de week meenemen, maar iedere dag is gewoon te veel. Haar baby moet immers slapen tussen de middag, moet gevoed worden, etc. En zo zijn er nog vele voorbeelden.

Waarom mag een leidster op een naschoolse opvang haar eigen kinderen wel naar een opvang brengen, maar een gastouder niet. Dat is toch niet eerlijk?  

Gelukkig heb ik een tijdje geleden samen met een collega gastouderbureau de perfecte oplossing bedacht die fraude voorkomt, maar toch gastouders met kinderen de mogelijkheid geeft hun baan te blijven uitvoeren. Dat kan namelijk door in de wet te regelen dat mensen nooit uitsluitend elkaars vraagouder én gastouder kunnen zijn. In mijn blog, dat ik een paar weken geleden naar u persoonlijk via twitter heb toegestuurd, heb ik dat ook geprobeerd te verwoorden.

Op mijn eerdere spontane toesturen van mijn blog heb ik van u geen reactie vernomen. En uit het verslag van het plenair debat over de Verzamelwet gisteren begrijp ik dat er slechts een kritische opmerking is geplaatst door dhr. Van Hijum over het afschaffen van kinderopvangtoeslag voor gastouders die hun kind naar een andere gastouder/KDV/BSO willen brengen. Omdat er dinsdag a.s. over deze wet gestemd gaat worden, zou ik graag van u vernemen hoe er alsnog serieus naar ons voorstel kan worden gekeken en hoe we er voor kunnen zorgen dat ons voorstel wordt overgenomen zodat gastouders hun werk kunnen blijven uitvoeren als zij zelf kinderopvang nodig hebben, maar dat fraude op dit punt toch onmogelijk wordt gemaakt. Immers, de meeste gastouders zijn serieus bezig met het uitoefenen van hun vak. De maatregel zoals ‘ie nu is meegenomen in de wet lijkt een veel te zwaar middel voor de kwaal.

Met vriendelijke groet,

Wendeline van Luijk
directeur Flexmoeders.nl & Mr Nosey

1 opmerking:

  1. Klaasje van der Ley11 november 2011 om 16:52

    Het wordt tijd dat de gastouder en gastouderopvang serieus genomen worden. Het lijkt erop dat gastouders steeds meer plichten krijgen en minder rechten.
    Ik ken een alleenstaande moeder die nu een inkomen kan genereren door gastouder te zijn en brengt af en toe haar eigen kinderen naar een andere gastouder. Zo kan ze voldoen aan de richtlijnen qua kindaantal en komen de kinderen van de vraagouders goed tot hun recht qua slapen en spelen en haar eigen kinderen ook.
    Zoals gezegd leidsters in een kinderdagverblijf kunnen ook gebruik maken van kinderopvang!

    BeantwoordenVerwijderen