Kinderopvangtoeslag omlaag
De kinderopvangtoeslag gaat voor iedereen omlaag. Dat betekent dat je minder terugkrijgt van de overheid. Hoeveel je meer gaat betalen, hangt van het inkomen van jou en je partner af. Maak hier een proefberekening. Ga hier naar de aanvraag- en wijzigingspagina kinderopvangtoeslag 2012 van de Belastingdienst/Toeslagen.
Maximum uurprijs
De Belastingdienst/Toeslagen bepaalt o.a. op basis van een uurtarief per kind jouw kinderopvangtoeslag. Bij gastouderopvang zitten in dat uurtarief twee componenten verwerkt: het tarief dat je aan je gastouder betaalt én het tarief dat je aan het gastouderbureau betaalt. Voor gastouderopvang is dit uurtarief in 2011 gemaximeerd op € 5,09. Voor 2012 blijft dit maximum uurtarief ongewijzigd. Kom je met je uurtarief hoger uit, dan komt het hogere deel (boven de € 5,09) niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.
Beperking aantal uren
Met ingang van 1 januari 2012 is het van belang hoeveel uur ouders werken per jaar. De Belastingdienst/Toeslagen gaat hierbij uit van de ouder met de minst aantal gewerkte uren. Als die ouder bijvoorbeeld 20 uur per week werkt, is deze 20 uur de basis voor het recht op kinderopvangtoeslag. Bij opvang van kinderen van 0-4 jaar heb je recht op toeslag voor 140 procent van de uren van de partner met de kleinste baan (minste aantal gewerkte uren). Voor schoolgaande kinderen kunnen ouders 70 procent van de uren declareren. De koppeling aan de gewerkte uren geldt ook als je zelfstandige bent, een stukloon hebt, of een flexibel contract hebt. Als jij degene bent die de minste uren van jullie beiden werkt, dien je een goede schatting te maken van het aantal uren dat je per jaar denkt te werken. Zelfstandigen moeten op vergelijkbare wijze als bij de zelfstandigenaftrek aannemelijk maken dat zij het opgegeven aantal uren hebben gewerkt. Het is van belang dat de Belastingdienst/Toeslagen de juiste gegevens van je heeft en je wijzigingen tijdig doorgeeft. Doe je dat niet en blijkt bij controle dat je voor te veel kinderopvanguren kinderopvangtoeslag hebt ontvangen, dan kun je een boete krijgen.
Maximum aantal uren
Het maximum aantal uren opvang per maand waarvoor u kinderopvangtoeslag kunt krijgen, verandert. In 2011 kon u per maand kinderopvangtoeslag ontvangen voor 230 uur per opvangsoort, per kind (bijvoorbeeld 230 uur buitenschoolse opvang én 230 uur gastouderopvang voor één kind). In 2012 krijgt u voor maximaal 230 uur per maand voor álle opvangsoorten per kind kinderopvangtoeslag.
Wat gaat er nog meer veranderen?
Er gaan nog meer dingen veranderen. Het gaat om de volgende regels:
- Nieuwe aanvragen voor kinderopvangtoeslag kunnen in de toekomst heel beperkt met terugwerkende kracht worden gedaan. Je kunt straks alleen nog toeslag aanvragen over de kosten voor kinderopvang in de lopende maand en één maand daaraan voorafgaand. Dus vraag het op tijd aan!
- Gastouders krijgen zelf geen kinderopvangtoeslag meer als zij hun eigen kinderen naar een andere gastouder brengen als zij zelf aan het werk zijn. Als gastouder kun je vanaf 2012 dus alleen nog maar terecht bij kinderdagverblijven en naschoolseopvangcentra. Dat is besloten om fraude tegen te gaan, en helaas zijn onze pogingen om uit te leggen dat dat ook anders kan, mislukt.
- De boetes die de Belastingdienst/Toeslagen bij fraude met de kinderopvangtoeslag kan opleggen, gaan omhoog. De boete die een ouder kan worden opgelegd kan even hoog worden als het terug te betalen bedrag. Bij herhaling wordt de aanvrager voor maximaal 5 jaar uitgesloten van het recht op kinderopvangtoeslag.
Wat moet je doen?
Het is belangrijk dat de Belastingdienst/Toeslagen de juiste gegevens van je heeft. In december krijg je een voorlopige beschikking voor 2012. Controleer die goed. Passen jouw gegevens niet bij de nieuwe regels? Geef dan een wijziging door op www.toeslagen.nl. Verandert er in 2012 iets in je gegevens, geef die wijzigingen dan ook door op www.toeslagen.nl.
Vragen hierover?
Neem gerust contact op met je regioconsulente/opvangbegeleidster of bel met onze klantenservice via 020-7154030.
Download hier de informatiesheet maatregelen 2012 kinderopvang van de overheid
Flexmoeders.nl